Wednesday, June 17, 2009

Cucur Udang

Ni la rupanya cucur udang aku.
Agak gelap sikit sbb api besar

Yg ni cantik sikit


Bahan-bahan ( 4-6 org makan )
~250gm tepung gandum
~1 sudu kecil soda bikarbonat
~taugeh
~daun kucai-potong2
~air dan garam secukupnya
~sedikit pewarna kuning
~150gm udang
Bahan untuk sos:-
# 2 sudu besar cili boh
# 10 ulas bawang putih-cincang
# 50gm cili sos
# garam
# sedikit gula
# 100ml air
#Minyak secukupnya
Cara-cara
1. Untuk sos:- satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Ketepikan.
2. Untuk cucur:- satukan tepung ngan soda bikarbonat.
3. Masukkan taugeh, daun kucai, garam, gula, pewarna kuning dan air. Bancuh hingga rata dan pekat.
4. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar kedalam minyak panas. Tuang adunan kedalam senduk, 3/4 penuh. Letak seekor udang dan masukkan kembali kedalam minyak panas.
5. Cucur akan tertanggal dari senduk. Goreng hingga masak. Hidang bersama sos.
6. # pastikan minyak betul2 panas ya...kalau x, cucur akan serap banyak minyak. tp jgn terlalu panas..nnti hangus..
credit to: junjs11@myresipi.com


1 comment:

azra said...

waa,mcm2 cucur dh jd ni..bleh thn gak ni..jom tgk cucur nasi akak plak ok...