Wednesday, April 30, 2014

Monday, April 28, 2014

Tak ke pesta buku ke???

Saya teringin nk pergi pesta buku kat pwtc. Masalahnya en suami tak suka tempat sesak2 ni. Dia kalau kata nk pergi kl mmg tak la.

Lagi2 bila ada cik auni ni...pergerakkan mmg agak terbatas la. Cik auni ni bab mkn dh ok. Bab tdo tu yg ssh sikit. Tmpt bising2 ni mmg ssh la nk lelap mata. Bila dh penat & ngantuk mula la siren berbunyi.

Saya plan macam nak pergi 1 mei ni. Pesta buku ni start 24 april - 4 mei. Sempat la kan. Tp tu la mcm kesian plk nk biar mak mertua jaga cik auni time cuti. Time cuti la dia nak rehat. Kalau sy bw ssh skt la sbb plan nk naik komuter je. En suami pun mesti x bg. Dia pun mesti penat nk rehat gk br blk keje.

Hati meronta-ronta nak pergi. Dah 2 tahun tak pergi. Rindu plk nk bau buku-buku yang banyak tu. Lama dah x menyoping buku-buku. Nak gak cari buku untuk cik auni..

Kita tgk dulu la mcm mana. Jika tiada aral insya allah sampai la sy ke sana...

Cik Auni Demam Panas

Selasa lepas dalam pukul 3 En Suami call bagitau Cik Auni demam. Cam pelik plak sebab masa saya pergi kerja tu elok jer ceria macam biasa. Tapi dah itu ketentuan Allah kan. So En Suami bawa la dia pergi klinik. Suhu memang tinggi dalam 39 camtu. Tapi En Suami tak bagi saya balik. Kebetulan saya bertugas di Shah Alam waktu tu. Macam malas jugak la nak rushing balik BB hantar bodyguard saya yang gagah perkasa itu, then balik ke rumah.

So saya berdoa je la semoga suhu dia menurun selepas dimasukkan ubat vontot. Sian Cik Auni kan...Malam tu dalam pukul 12.30 saya bagi lagi ubat. Cik Auni memang tak lena tidur. Macam terkejut-terkejut jer. Saya lap-lap badan dia dengan towel basah. Letakkan towel basah tu kat kepala.

Cik Auni dah banyak ragam sekarang ni. Dia bukan suka kalau letak towel basah-basah ni. Kita letak dia buang, letak lagi kang dia melalak. Basahkan sikit-sikit rambut dia je la. Tu yang suhu lambat nak turun. Panas je badan dia. Lagi satu dah susah nak letak termometer kat ketiak dia. Mesti dia angkat angkat tangan. Patutnya dalam keadaan dia macam tu saya kena pantau sejam sekali suhu dia. Tapi saya dapat buat dalam 2 3 kali jer. Itu pun time dia betul-betul lena. Nampak gayanya kena beli yang tembak kat dahi itu. Senang sikit. Berapa yer harga termometer tu?

2 hari saya EL. Rabu dengan Khamis. Actually Khamis tu dia dah macam ok. Tapi still tak nak dengan orang lain. Wan yang jaga dia hari-hari pun dia tak nak. Nak berkepit dengan saya jer. Saya nak buang air pun susah. Ada la jugak saya angkut je dia masuk dalam bilik air. Melalak-lalak dia bila saya berdirikan dia kat tepi bilik air tu. Cabaran sungguh. 

Tengahari Khamis tu entah kenapa Cik Auni menangis menjerit-jerit. Meronta-ronta. Saya baringkan dia tak mahu. Dukung pun tak nak. Duduk peluk dia pun tak jalan. Keluar masuk rumah. Keluar masuk bilik. Hampir sejam jugak la. Last sekali Wan buatkan air mandikan dia. Alhamdulillah dengan berkat izinNya Cik Auni berhenti nangis. Badan still panas gak. Saya rasa suhu dia mmg tak turun. Dalam 38 or 39 C. 

Dalam 2 hari tu memang Cik Auni tak pakai baju. Saya biarkan dia pakai diapers jer. Towel basah memang sentiasa dalam tangan saya. Dia bukan nak kalau letak towel tu kat badan dia. So saya lap-lap je la badan dia. Dengan baju-baju saya sekali basah.

Tak tahu la Cik Auni ni nak pandai apa lepas ni. Harap dia cepat la berjalan. Tak sabar nak tengok dia berjalan terkedek-kedek. Siap sedia je la nak layan dia nanti. Syukur 2 hari je demam...

Monday, April 21, 2014

Auni yg tetap pendiriannya...

Auni maksudnya lemah lembutku, ketenangan, ketetapanku...

Kenapa saya pilih nama Auni? Daripada maksud tu ofkos la saya nak dia jadi seorang yang lemah lembut, bersopan santun kan. Lagi-lagi anak perempuan. Besarlah harapan saya suatu hari nanti dia akan menjadi anak yang sopan dari segala segi. Perbuatan, tingkah laku, percakapan dan sebagainya. Tapinya.....kalau tengok dia sekarang orang pun confused. Perangai nak macam anak lelaki. Panjat sana, panjat sini. Kalau nak dapatkan sesuatu tu tak dapat pakai tangan haaa kaki nak dicapainya. Orang tengok tak jadi nak buat menantu nak oiii....Tak pe la kita ajar dia slow-slow ok. Sekarang ni kan orang kata peringkat dia nak mencuba sesuatu. Explore la selagi boleh yer...

Bab tenang ni masa  tidur je la. Rasanya semua ibu bapa suka kot tengok muka baby masa tidur. Rasa tenang...nyaman...rasa best je jadi baby kan...

"Ketetapanku" rasanya sifat ni memang dah lama ada dalam diri Cik Auni. Saya pun selalu bisik-bisik kat dia sebelum tidur tu semoga dia tetap pendiriannya & tetap imannya Insya Allah...

Saya tengok Cik Auni memang sangat kuat pendiriannya walaupun dia kecik lagi. Contohnya, kalau kita tengah makan & dia nampak dan dia nak apa yang kita makan tu. Kalau bagi yang lain memang ditepisnya. Tak tahu la plak kalau kebetulan plak kan. Mana la tau kan peringkat umur dia sekarang ni memang dia nak apa yng orang dewasa makan. Tapi kalau benda yang sama tapi dari bekas yang lain memang dia tak nak. Kalau dia kata nak dari pinggan kita memang itu la yang dia nak. Bagi la dari pinggan orang lain memang tak la kan...

Lagi satu...kalau bagi barang. Saya selalu bagi dia pilihan. Kalau nak keluar pergi taman saya pegang topi & tudung untuk dia buat pilihan. Kalau dia pilih tudung pastu konon-konon kita bagi topi memang dia akan ambik & campak topi tu. 

Siang Cik Auni akan tidur dalam buai. Kalau dia ngantuk tapi nak main lagi, jangan la cuba-cuba masukkan dia dalam buai. Dia akan meronta-ronta, meniarap dalam buai, cubaan bangunkan diri sendiri & macam-macam cara lagi yang dia akan cuba lakukan untuk melepaskan diri dari buaian itu. 

Kadang-kadang terfikir jugak saya. macam mana la esok-esok kalau dia dah besar. A kata dia maka A la. Tak boleh B atau C...tetap pendirian ni elok tapi kena jugak ada tolak ansur. Mungkin dia kecil lagi & masih tak faham lagi. Inilah cabaran buat saya. Harap saya mampu lakukan yang terbaik!

Friday, April 18, 2014

Cerita Cik Auni

Lama dah tak cerita pasal budak tecik ni. Di umurnya 13bulan masih belum berjalan lagi. Merangkak kemain lagi laju. Bila kita pegang tangan dia elok jer dia nak berjalan. Sebenarnya saya rasa dia masih takut-takut nak lepas tangan. 

Kalau pergi taman, beria dia nak berjalan. tapi kita la kena pegang dia. Kawan-kawan dia sume besar-besar. Eksen ko yer dik. Cik Auni ni ramah orangnya. Suke berkawan. So kalau pergi taman memang dia suke la.

Cerita sikit-sikit dulu la yer. Meh nak kongsi video dia mengemas. Peberet dia ni. Biasa la anak dara kan mesti la nak tolong mummy....


video

Thursday, April 17, 2014

Petua/amalan/supplement untuk banyakkan susu

Assalammualaikum.......

Hari ni rajin plak saya nak menulis entry panjang-panjang. Sebenarnya auto publish je pun. Buat sikit-sikit simpan dalam draf. Mana la tahu kan tips ni berguna pada readers semua. Senang kan sekarang. Nak apa je google je. Ramai yang baik hati nak berkongsi macam-macam. Kongsi ilmu (tak kira la ilmu apa pun) kongsi resepi, kongsi pengalaman, kongsi tips dan macam-macam lagi la.

Apa yang saya nak kongsikan ni adalah dari pengalaman saya sepanjang saya menyusukan Cik Auni. Saya harap semoga perkongsian ni sedikit sebanyak akan dapat membantu ibu-ibu or bakal ibu yang nak menyusukan bayi mereka. Tapi saya nak tekankan disini semua ni adalah bergantung kepada penerimaaan diri masing-masing.

Ok jom kita mulakan. Yang pertama adalah niat untuk menyusukan bayi tersebut. Bila dalam hati dah tersimpan niat so automatik kita akan cari/usaha untuk mendapatkan ilmu seberapa banyak yang mungkin. Memandangkan Cik Auni adalah anak pertama saya & saya takde pengalaman lagi jadi masa tengah pregnant tu la saya cari info banyak-banyak mengenai penyusuan bayi ni. Search kat internet, minta pendapat famili terdekat, korek pengalaman kawan-kawan banyak lagi la. Nak bestt lagi ajak en suami cari maklumat sama-sama.

Ilmu penyusuan ni terlalu banyak. Saya tak nak cerita kat sini kang dah lari tajuk plak kan...Semasa dalam pantang mak saya akan masakkan lobak putih. Rasanya semua orang akan makan sayur ni kot dalam pantang. Dulu saya macam pelik kenapa tiap kali makcik saya bersalin mesti makan sayur lobak putih ni. Bukannya sedap pun. Rupanya lobak putih ni salah satu milk booster. Bila dah rasa sedap je. Tu la orang kata tak kenal maka tak cinta kan...


Sedap gak kalau buat sup kan...
Sebenarnya dari dalam pantang lagi mak kita dah bagi makanan yang merupakan milk booster. Selain daripada lobak putih ni, pegaga, jantung pisang, pucuk betik juga adalah penggalak susu. Cumanya siapa yang tak tahan pahit tu memang susah sikit la nak makan ulam-ulaman terutamanya pucuk betik tu. Selalunya pucuk betik dengan jantung pisang tu direbus. Ni kalau cicah sambal belacan memang perghhhh terangkat. Dalam pantang jangan makan tau!!!


Pegaga plak kalau dah boring mak akan blend minum airnya. Sedap jugak. Mak rajin kalau pegaga banyak kat rumah nenek memang dia rajin buat jus pegaga. Letak air batu minum waktu panas. Sedap weiii.....

Saya tak bernasib baik sebab susu lambat keluar. So saya bagi tau tukang urut yang mengurut tu. Tapi biasanya tukang urut tu memang akan urut breast untuk lancarkan air susu. Masa tu ada bengkak sikit. Lagipun saya ada masalah inverted nipple. Selain tu sebelum menyusukan bayi boleh jugak urut-urut breast tu 2 3 minit.

Menyusukan bayi ni kita akan rasa cepat lapar dan haus. Air kena minum banyak. Masa saya berpantang haritu cuaca memang panas. Kena ada air satu bekas kat tepi saya. Kalau tak memang saya malas nak minum hehehehe...jangan ikut perangai saya ni yer. Air memang kena minum banyak. Sekurang kurangnya 3-4 liter air sehari.

Siapa-siapa yang ambik set bersalin shaklee memang kena minum air yang banyak. Saya guna jamu biasa je. Makan jamu pun kena minum air banyak yer. Sebab jamu kan panas. Saya ambik jugak produk shaklee ni. Alfafa, ESP, Vit-C, B complex, Vita-lea. Ni pun salah satu usaha saya untuk banyakkan susu.

Produk yang sangat terkenal sekarang ni
 Memandangkan selepas 2 minggu susu saya masih segan nak kuar saya try kaedah mengepam. Saya kerapkan mengepam. Seminggu pam kuar 2 3 titik jer. Sebelah yang inveted langsung tak keluar. Macam dah putus asa, tapi fikir kalau orang lain boleh kenapa kita tak boleh. Tu pasal saya kata niat tu yang penting. Bila kita dah niat nak breastfeed kita akan usaha walau susah macam mana sekali pun. 1 yang saya belajar adalah supply vs demand. Lagi kerap kita susukan baby lagi banyak susu akan keluar. Lagi kerap kita mengepam lagi banyak susu akan terhasil. Bila susu dah keluar (masa tu tak banyak lagi) malam saya tak bagi dah fm pada anak. So malam memang saya direct feed jer. Alhamdulillah berhasil.

Susu saya memang cukup-cukup jer. Bila naik kerja memang takde stok pun. Ada pun cukup-cukup jer. Saya pam hari ni stok untuk esoknya. Alhamdulillah saya dapat support dari rakan-rakan kat office. Memang ada officemate yang tengah mengepam jugak waktu tu. Dari dia lah saya dapat semangat. Rakan-rakan lain pun sangat-sangat memahami. Emosi masa mengepam kena jaga. Ye la kita kerja mesti ada tekanan kan. Kadang-kadang kena marah dengan bos, kadang-kadang nak kejar dateline so kena pandai-pandai mengawal emosi. Emosi memainkan peranan yang sangat besar dalam proses penyusuan ni. Oh yer lagi satu jangan skip pam.

Ada sorang officemate ni jual cheese cake meleleh. Bila dia makan susu meriah sangat. Seronok je saya tengok. Saya pun ada try gak. Tapi tak kena dengan saya. Kalau adik saya dia minum horlick. Saya ada jugak minum. Selalunya saya ambik milo campur dengan ESP. Kalau bosan tukar vico+ESP. Kadang-kadangg saya minum susu Anmum Lacta.




Ada juga saya buat air longan kering. Sedap kalau minum suam-suam. Campur dengan kurma merah. Tak pun campur dengan barli. Beli je kat giant or tesco. Kalau macam malas sangat saya beli je yang instant. Tuang je dalam air panas. Sedap jugak. Kalau terlebih rajin plak saya buat laici kang. Boleh jugak sejukkan badan. Tapi jangan la letak ais plak yer. Eh tapi ada je kawan saya minum ais ok jer. Kalau baby tahan boleh la yer.
Instant red date & longan tea
Ada orang kata halba pun boleh banyakkan susu. Saya pun cuba jugak halba ni. Saya rendam 1 sudu kecik halba dalam secawan air panas. Biar sampai dia suam baru saya minum. Rasa memang tak sedap la kan. Boleh jugak dicampur dalam nasi. Maksudnya masa masak nasi tu campurkan sedikit halba ni. Tak de la rasa yang pelik-pelik kan...tapi saya nak campur camne dah kalau balik keje je makanan dah terhidang atas meja. Ai kan menantu hantu yang baik hehehehe...takde la. Saya bertuah sebab duduk dengan mak mertua yang memang sangat rajin memasak. Dan dia tak kan biarkan menentu hantu dia ni kelaparan...wah gitu.....

ni la rupa halba. boleh didapati di giant/tesco kat bahagian rempah-rempah tu
Habbatus sauda dalam bentuk soft gel
Seperti yang kita sedia maklum habbatus sauda banyak kebaikkannya. Salah satunya melancarkan air susu ibu. Saya makan ni 2 kali sehari. Pagi dengan malam. Ni pun salah satu ikhtiar saya jugak. Kalau serasi dengan badan Insya Allah ianya membantu untuk membanyakkan susu ibu. Saya pun sebelum ni tak tahu juga. Bila ada sorang kawan ni sarankan makan makanan sunnah ni apa salahnya saya cuba kan. Banyak lagi manfaat lain selain melancarkan susu ibu. Sekurang-kurangnya ia memberikan kebaikkan kepada tubuh badan saya jugak.

Harga pun tak mahal. Dalam RM10-RM15 sekotak. Dalam tu kalau tak silap saya ada 30 biji. Boleh didapati di kedai-kedai jamu. Saya beli hari tu dekat kedai kurma area Kuala Selangor. Sambil-sambil tu saya boleh beli kurma dengan kismis. 

Packaging dalam bekas camni senang kan...
 Dulu masa duduk Shah Alam senang nak beli kurma ni. Kat tesco tu ada kiosk yang jual kurma. Sejak anak dara lagi memang kurma sentiasa ada sebagai kudap-kudapan saya. Bila duduk kg ni susah sikit la nak cari kurma. Selalu kirim kat En Suami je. Sekarang dah ada kedai jual kurma kat Kuala Selangor senang la sikit. Macam-macam ada kat situ. Makanan sunnah air zamzam, kekacang, kismis semua ada.

Setiap ibu mahukan yang terbaik untuk anaknya. Camtu jugak saya. Ikhtiar saya yang tseterusnya dengan mencuba Qaseh Gold. Rasanya ni produk baru dipasaran. 

Qaseh Gold Adinda
Minuman qaseh ni adalah campuran makanan sunnah macam kurma, madu, Za'faran, Habbatus sauda, buah tin, buah zaitun, air zamzam, dan juga beberapa herba tradisi. Semua dalam satu botol ni. Senang dah tak payah susah-susah nak makan madu, kurma, habbatus sauda asing-asing. Ambik ni 2 sudu pagi ngan 2 sudu malam. Insya Allah....Rasanya sedap manis. Tapi bagi saya macam agak manis. Yela dalam tu kan ada madu pastu kurma lagi. Tapi saya telan gak la. Selain memperbanyakkan susu, ada orang amalkan qaseh nii sebagai salah satu usaha untuk mendapatkan zuriat. Selain untuk kesihatan la. Tu dah memang la kan. Kita pun sedia maklum yang makanan sunnah ni adalah untuk kesihatan tubuh badan kan.

Ermmmm apa lagi yer yang saya buat????Oh kawan saya bagi tips. Katanya masa mandi cuci la cik b tu dengan berus gigi. Yang paling halus yer...Kang sakit plak cik b tu. Ye la mana la tau kot-kot tersumbat ke. Urutan juga membantu yer...patut la masa mak saya susukan adik bongsu dulu (masa tu saya sekolah lagi) mak akan urut-urut dulu sebelum bagi cik b kat baby. Ianya melancarkan pengaliran air susu tu.

Selain dari usaha-usaha berikut jangan lupa perbanyakkan berdoa. Kita hanya berusaha, yang menentukan Allah. Allah juga adalah perancangan yang terbaik.


Semoga apa yang saya kongsikan ni akan dapat membantu mommies kat luar sana. Saya rasa ni jer kot petua-petua, amalan yang saya amalkan sepanjang saya menyusukan Cik Auni selama setahun. Ye saya hanya dapat susukan Cik Auni selama setahun jer. Mungkin itu sahaja rezeki cik Auni. Tak semestinya apa yang saya amalkan ni menjadi. Mungkin jadi mungkin tak> Kita usaha yang terbaik. Cuba dulu. Kalau serasi teruskan. Kalau tak cari/usaha cara lain. Banyak lagi cara yang boleh kita amalkan. Mungkin lain ibu lain caranya. Boleh bertanya diforum-forum atau grup-grup yang ada.

Banyak kelebihan yang saya dapat sepanjang saya susukan Cik Auni. Saya harap untuk anak seterusnya (ehemmmm...ehemmm....)dapat la saya menyusukan beliau sehingga 2 tahun. Mungkin ilmu saya belum cukup lagi. Insya Allah saya akan terus mencarii ilmu penyusuan ni untuk anak seterusnya!!!!!

Pic semua adalah dari en gugel...

Tuesday, April 15, 2014

Hi...hi...

Terlalu lama menyepikan diri. Alhamdulillah hari ni kembali berblog. Masih lagi soksek soksek. Tak tahu kenapa degil sangat selsema kali ni. Suara dah macam ella serak-serak basah. Ada officemate suruh saya kekalkan suara camni. Oh tidak la....

Ingat saya ni penyanyi ke nak maintain suara. Kalau suara original saya memang camni tak pe la jugak. Pagi tadi ternampak kawan saya post gambar kek lumut. Dia memang ambik tempahan kek lumut ni time raya. Kalau tak raya tak pasti plak saya. Dia buat untuk farewell budak office dia. 

Ni bukan kek Iza yer...ni saya google
Macam ni la lebih kurangnya. Adik ni duduk kat Johor. Siapa area Selatan boleh la tempah kat Iza. FB iza Yuniza Asri. Saya pernah jugak try buat tapi tak menjadi. Ingat nak try lagi. Saya memang takde bakat membaking ni kot. Kalau buat kek tak pernahnya jadi. Kek sesimple kek kukus pun kadang-kadang je jadi. Errrmmmm entah la. 

Kat office ada member bawa ciskut. Baru bercadang petang ni nk g tesco cari barang-barang. Memang nak buat ciskut. Hari tu balik umah mak ada jugak buat. Alhamdulillahh menjadi. Ni rasa macam nak try lagi. Saya ni kadang-kadang benda simple pun tak jadi. Tak tahu la tangan jenis apa saya ni. Takpe kita just cuba jer yer...

Wednesday, April 9, 2014

Belum ok sepenuhnya

Saya masih selsema+batuk. Dah pergi klinik. Makan ubat pastu ngantuk. Salah saya juga tak bagi tau nak ubat yang tak mengantuk. Sudahnya lepas makan ubat jadi lalok. Satu keadaan yang paling saya tak suka. Tu belum makan ubat batuk lagi.

So sekarang saya perlu kuatkan antibodi saya. Saya perasan dah 2 kali saya macam ni. Kalau Cik Auni tak sihat siap sedia la saya pun akan berjangkit sama. Bukan nak salahkan Cik Auni. So lepas ni tak nak culas lagi makan vitamin.


Saturday, April 5, 2014

Jangkit ke mummy pulak

Cik Auni nampaknya dah ok. Tdo pun dah xde bunyi. Kalau tak sedih je dengar hidung dia tersumbat. Kesian dia.

Alhamdulillah dh 2 mlm sblm tdo saya sapukan kunyit hidup yang dparut+lemon+minyak kelapa dara. Saya biarkan setengah jam sblm saya gunakan. Sapu pada dada, belakang, tapak kaki ngan betis. Lebihan tadi sy simpan dalam peti ais. Boleh guna lagi bila2.. Ni kira macam balm dari bahan semulajadi. Saya tak ingat blog mana yg saya baca. Nnti kalau ingat saya link kat sini. Ini adalah cara semulajadi untuk merawat baby yang selsema dan batuk.

Saya geram tengok hingus cik auni yng meleleh2 tu. Selalunya saya akan sedut buang. Tu yang berjangkit pada saya. Memang dah tau kalau cik auni selsema je mummy pun akan dapat jugak.

Ada satu malam tu saya sedut hingus dia sblm tido. Supaya dia senang untuk bernafas. Sekali tu cik auni ambik dia punya towel hingus terus lap mulut saya. Terharu rasanya. Pastu dia kiss saya. Touching sangat. Tu kira cam ucap terima kasih pada mummy la tu sebab dah tolong buangkan hingus dia. Dah besar anak mummy ni....

Petang semalam ada buat wap kat cik auni. Kalau ikutkan hati dari dia selsema tu saya nk buat. Tapi tak ahu sedihkan wan auni. Balik rumah nenek auni petang tu baru saya buat. Alhamdulillah lena dia tido. Ni baru bangun minta susu. Cik auni dah besar sikit ni susah ikit nak buat tepukan purcussion. Saya just wap je. Air panas tu saya campurkan dengan bawanh putih. Terasa saya pun nak buat jugak. Jap lagi leh buat sama2 ngan cik auni. Mummy pun hidung dah mleleh ni..

Ok lah mummy try nak lelap mata jap. Risau takut pening plak nanti...

Thursday, April 3, 2014

Pengalaman Breastfeed Cik Auni

Cik Auni dah setahun. Rasa sekejap jer kan. Masih terasa lagi saat dia menendang-nendang dalam perut mummy ni. Masih terasa lagi saat kelahirannya yang saya rasa cukup senang. Alhamdulillah saya dipermudahkan untuk melahirkan Cik Auni. Dan saya berdoa semoga sekiranya saya dikurniakan anak lagi saya akan mudah melahirkan mereka. Rindu dengan bau baby...eh...eh....

Masih terbayang lagi saat pertama kali menyusukan Cik Auni. Bersungguh dia hisap cik b saya. Masa tu baru beberapa jam. Susu memang tak keluar langsung. Tapi saya tetap bagi juga Cik Auni hisap. Cik Auni kan keluar pukul 10 mlm. Kul 12 cam tu saya dah berada kat wad. Sejam sekali dia akan menangis nak susu. Saya bagi jer dia hisap. Tak fikir dah susu ada ke tak. Tapi lepas 2 minggu bersalin pun susu tak keluar gak. Saya dah risau kalau Cik Auni kelaparan. Nurse pun tak bagi fm. Nurse kata kalau kandungan gula dalam badan dia ok maka tak perlu la dia nak bagi fm. Nasib baik tengahari tu saya dah discharge.

Baalik rumah mak berpantang & berurut pun susu still tak keluar. Selama tu memang baby saya bagi fm. Memang sedih tapi saya tak ada pilihan. Adik saya yang bersalin sama pun menghadapi masalah yang sama. Nasib la saya ada buat research gak sebelum bersalin. Cari ilmu breastfeed banyak-banyak. So ada masa terluang memang saya akan pam. Adik saya pun cam tu gak. Kami saling ingat mengingati. Lama-lama susu keluar gak. Tapi masih top up dengan fm jugak.

Lepas sebulan, malam memang saya tak bagi fm. Sebab saya tau kalauu malam susu akan lagi banyak keluar. Cumanya silap saya saya tak pam waktu malam. Kenapa??? Sebab saya pernah buat tapii tak berhasil. Bila susu start ada malam baby plak menangis-nangis. So bila baby dah tido saya pun tido jugak sebab dah penat. Malam saya sorang jer yang jaga baby so agak stress. Bila baby dah tak nangis malam itu pun macam-macam usaha saya & mak buat. Akhirnya jalan penyelesaiannya ialah baby nak melekap jer. Nak ngempeng rupanya. So memang tak de masa langsung untuk saya mengepam waktu malam. Bila saya cuba nak lepaskan baby akan nangis. Macam tu la berterusan sampai sekarang.

Saya banyak berterima kasih pada en suami yang sanggup menghadiahkan spectra3 pada saya. Saya sebenarnya tak tahu nak beli breast pump apa. Masa tu yang femes mesti la medela. Tapi tengok harga memang tak mampu la. Lepas bersalin kakak ipar bagi pinjam pureen. Officemate guna pureen, tengok dia pam ok je takde masalah so saya pun try la. Tak serasi. So en suami belikan spectra. Saya pun terkejut dia boleh pilih spectra tu padahal dia tak tahu pun pasal breast pump ni. Dah dia pergi anankku memang brand-brand yng femes je la yang ada kan. Nasib la hehehehe...

Alhamdulillah saya teruskan pam guna spectra ni sampai susu keluar. Start keje pun saya angkut spectra ni la hari-hari. HAsil yang saya dapat tak la banyak mana. PAling banyak pun 8oz jer. Saya memang tak de stock langsung & Cik Auni memang saya campur fm. Cuma kalau saya balik kerja or hari cuti jer fully bf.

Sambil-sambil saya pam saya akan cari info macam mana nak banyakkan susu. Macam-macam yang saya dapat. Saya buat semuanya. Hasilnya tetap sama. Saya tak kisah saya tetap juga pam. Tetap jugak bf Cik Auni.

Sayangnya saya hanya dapat bf dia setahun jer. Walaupun camtu ia satu pengalaman yang sangat manis bagi saya. Time ni saya rasa saya rapat sangat dengan Cik Auni. MAsa ni la saya nak tengok muka Cik Auni puas-puas. Masa ni la saya nak rasa tendangan-tendangan dia kat muka saya. Masa ni la saya dapat rasa cubitan-cubitan yang sangat sakit kat cik b saya. Masa ni la saya menjerit-jerit bila mana Cik Auni gigit cik b saya. Semua tu jadi kenangan yang paling manis bagi saya.

Saya akan rindukan semua tu. Satu pengalaman yang sangat berharga. Yang orang lain tak akan rasa kecuali bagi mereka yang bf saje.

Kenapa saya susukan Cik Auni setahun je? Tak ambik supplement ke? Yang tu nanti saya cerita kan entry lain yer...


Wednesday, April 2, 2014

All item RM10

 
T01
SIZE: 2Y-3Y

T02
 SIZE:2Y-3Y

T03
 SIZE:2Y-3Y

L01
SIZE:6M-1Y

T04
SIZE: 2Y-3Y

T05
SIZE: 2Y-3Y

T06
SIZE: 2Y-3Y

L02
SIZE: 6M-1Y

L03
SIZE:6M-1Y 

L04
SIZE:6M-1Y 

L05
SIZE:6M-1Y 

L06
SIZE:6M-1Y 

L07
SIZE:6M-1Y 

L08
SIZE:6M-1Y 

L09
SIZE:6M-1Y 

L10
SIZE:6M-1Y 
 
L11
SIZE:6M-1Y 

Mari adik-adik, kakak-kakak, ibu-ibu semua....murah-murah...harga RM10.00 sehelai (tidak termasuk pos)
 

Tuesday, April 1, 2014

Diam adalah lebih baik

Arrrrgggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh..........terlalu banyak yang mahu diluahkan. Terlalu banyak yang perlu diceritakan. Terlalu banyak yang perlu diucapkan. Tapi kadangkala diam itu adalah lebih baik. Luahan yang didalam hati. Hanya hati yang berbicara untuk menceritakan segala-galanya. Bermolonog sendirian. Berfikir sendirian....

Memang kadangkala luahan  itu dapat melegakan hati seseorang. Tapi kadangkala diam itu adalah yang TERBAIK. Lebih baik diam untuk kesejahteraan kedua belah pihak. Jika itu yang terbaik apa salahnya. Jika itu membuatkan kita tenang lebih baik begini.

Kadangkala hati perlukan ruang. Kadangkala hati juga memberontak. Akal dan fikiran yang waras sangat diperlukan saat ini. Kecelaruan ini...kebimbangan ini...kesedihan ini....semuanya terbuku dihati. 

Kata orang ikut hati mati, ikut rasa binasa...

Itu kata orang...kata hati????