Tuesday, May 28, 2013

Segalanya demi anak20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!


Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku. 

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar. (ye mmg betul pun. Saya pun perasan gak)

2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! (Rindu baby tendang-tendang)
 
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! (Auni start bgn kul 4 pg setiap sejam)

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru. (Lebih terasa sayang)

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit.. (Risau ooo kalau anak sakit)

6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-) (hari-hari tido awal)

7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak. (Inilah yang berlaku kat saya sekarang. Tgk penderitaan baby kat surat khabar or tenet or tv pun dah mengalir air mata. Cepat sangat sensitif)

8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri. (lom lagi...)

9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo! (Ssh hati kalau baby tak buang air)
 
10- Kita akan lebih menghargai diri kita. (yup....)

11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja. (kalau boleh 24jam nak peluk cium)

12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.(SETUJU!)

13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh. (Auni lom ada gigi lagi)

14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.

15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka. (sangat-sangat memahami, kalau boleh nak tolong redakan tangaisannya)

16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!

17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!

18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.

19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.

20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan! (yea!!!! sentiasa menunggu kejutan-kejutan tersebut)

credit to google
 

No comments: