Friday, July 5, 2013

6 PESANAN UNTUK WANITA

Salam Jumaat penghulu segala hari. Semoga dihari yang mulia ni kita dapat sama-sama bermuhasabah diri. Saya jumpa ni kat sini. Minta halal yer kak. Semoga dapat memberi manfaat kepada kita semua juga sebagai peringatan buat saya yang sentiasa lalai. Insha Allah.....

1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat. (selalu lewat jugak...insya allah lepas ni nak berubah)

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat. (nak buat dari sekarang la harap-harap sampai bila-bila)

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini." ( kadang-kadang jer dapat baca...lepas ni kena curik masa untuk baca gak!)

4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun. Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur,makan dan sebagainya.(Alhamdulillah dah mula praktikan waktu tidurkan Auni. Sama macam mak saya didik kami kecik-kecik dulu)

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut. (Insha Allah saya akan cuba yang terbaik)

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yg menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri. (ok pas ni kena paksa en suami ni. Liat betul kalau suh ke masjid berjemaah)

Sama-samalah kita berubah dari sekarang. Jom kita buat sikit-sikit


No comments: