Wednesday, July 3, 2013

Akhirnya...1st trial yg boleh la...

Alhamdulillah setelah berkurun lama akhirnya saya berjaya juga membuat triffle. Gigih mencari barang-barang. Nekad ni walau apa sekali pun kali ni mesti buat jugak. Dulu K.zai rajin buat triffle ni. Teringat-ingat triffle yang k.zai buat. sedapnyer.....

Bahan-bahan
Kek swiss roll
1 tin fruit coctail
3-4 susu tepung kastad
6-7 susu gula
1 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu tadi)
1 kotak kristal jelly

Cara-cara
Potongkan swiss roll. Susun dalam bekas. Tuangkan air fruit coctail tadi supaya swiss roll tu menjadi lembab

Bancuhkan tepung kastad dengan susu cair dan air. Kacau rata

Masakkan bancuhan tadi atas api. Masukkan gula & kacau

Kacau sehingga likat

Tuankan atas swiss roll tadi yer. Kastad ni cepat beku so kena cepat-cepat tuang dalam keadaan panas.

Taburkan buah coctail keatas kastad tadi.

(lupa ambik gambar-gugel jer) Masakkan jelly ikut jer arahan kat belakang kotak tu. Tunggu sejuk sikit pastu tuang. 

Ha camni la ghopernyer bila jelly tu dah dituang kat atas fruit cocktail tu. Pastu simpan dalam peti sejuk bagi dia sejuk dulu.

Enak dimakan dalam cuaca panas-panas

Mode: Kurang puas hati sebab x menjadi sangat. Kastad keras sikit & kurang manis. Len kali leh cuba lagi


4 comments:

fateem fatima said...

WOAHHH!!!Da bikin ka ittew triffle??xpe2 xjd katenyeeee tp klu da sejuk confirm licin punyeee weehuu

L.E.E.Z.D.Z.A said...

gigh kau sebelah pegang anak sebelah pegang senduk (kau mampu?????) genggini la kalau ada anak kecik (ecehhhh...)kecik-kecik dah masuk dapur yer sok besar kalau ko malas piat je tinge tu!

fateem fatima said...

hahahahahaa!!!! xpe aku pon penah wat mende yg sama...bab nak piat tu xleh blahh hahahaha!!:D

fateem fatima said...
This comment has been removed by the author.